Fotograferen = licht ... licht ... licht ...

Discussie Stuur commentaar »

Steve en ik waren bij een lezing Landschapsfotografie van Bas Meelker gisteravond in Bergharen. Erg boeiend, niet alleen door de klasse van zijn foto’s, maar vooral door het verhaal over zijn visie op fotografie.

Bepalend is eigenlijk alleen het licht. Het onderwerp lijkt wel van ondergeschikt belang. Kennis van weersomstandigheden (en het gebruik maken daarvan) is van grote waarde. Ook vertelde hij wat over techniek, het gebruik van filters etc.

Bas liet foto’s zien van een onderwerp zoals hij het op een gewone dag had waargenomen: niets bijzonders, je zou er gewoon aan voorbij gaan. Maar -veel wetende van weer en licht- wacht hij op de meest gunstige omstandigheden om van die gewone plaat een geweldige foto te maken. Vaak ernaar toe, vaak ’s nachts al weg om van het mooie licht van de ochtend gebruik te maken. Etc, etc.

Wat je er dan voor over moet hebben om die ene mooie foto te gaan maken. Bas zegt dat ieder dit in principe kan. Erg inspirerend en vlot lopend verhaal, maar ook confronterend omdat ik mezelf daarnaast wel een luie fotograaf vind.

Ik kan niet anders zeggen: boeiend!

Groet, Rene

Spontaan BBQ-aanbod

Discussie Stuur commentaar »

Terwijl de planning van het fotojaar werd besproken tijdens de jaarvergadering, opperde Hans B spontaan het idee om een BBQ te organiseren. “Dat deden we toch elk jaar! En telkens was het weer leuk. Ik heb daarvoor wel de gelegenheid!”

En afgelopen vrijdag, 5 juni, was het zover. Na een uitvoerige inventarisatie van de deelnemers, die met de hand op hun hart de rotsvaste uitspraak moesten doen aan de BBQ deel te nemen, kwamen we om 17.30 uur of daaromtrent bij Hans en Ireen tezamen. Keurslager Hermanussen uit Overasselt was ingeschakeld voor de spijzen, van worsten tot spareribs en alles wat daar tussenin nog verder te verzinnen was.

Roel en Wil, Jan W, Dick en Monique, Jos en Paula en Jan en Trudy hebben geweldig genoten van het heerlijke eten de grote gezelligheid en de gulle gastvrijheid van Hans en Ireen. Het aanstormende noodweer deed daar niets aan af.

Chapeau allebei en onze hartelijke dank.

Ontheemd lepeltje

Discussie 1 reactie »

Na het fotoweekend hoorden we een klagend geluid in onze caravan. Nader onderzoek wees uit dat het ging om een dessertlepeltje, dat volledig ontheemd en geheel onterecht in onze afwasbak terecht was gekomen. Troostende woorden hielpen niet, zodat we nu uiterste moeite doen om voor dit lepeltje tot gezinshereniging te komen. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig.

Zijn er mensen onder ons die naaste bloedverwanten van dit lepeltje kennen? Ken je wellicht de komaf? Wie kan zich troostrijk hierover ontfermen? Wij willen dit desertlepeltje graag weer terugbezorgen in de liefdevolle omgeving van zijn naaste familie.

Met vriendelijke groeten,
Jan

RAW-codec voor Verkenner in Windows7

Discussie Stuur commentaar »

Er is nu een Microsoft RAW-codec, die in de Verkenner thumbnails van de RAW-bestanden toont onder Vista en Windows7 32- EN 64-bits.
Hij werkt ook in de Windows Viewer en Windows Live Photo Gallery.
De codec is te downloaden op: http://www.microsoft.com/downloads/nl-nl/details.aspx?familyid=a0ac689f-9bad-46be-ae8d-550cb9ba5430&displaylang=nl

Onder Windows-7 - 64bits zie ik nu de thumbnails van mijn NEF-bestanden in de Verkenner. Het werkt perfect!

Groeten,
Jan
___________
Dit pakket is beschikbaar in zowel een 32-bitsversie (MicrosoftCodecPack_x86.msi) als een 64-bitsversie (MicrosoftCodecPack_amd64.msi).
Microsoft geeft aan dat de codec werkt bij RAW-bestanden van de volgende camera-modellen:

Full story »

Avondje ChipClean

Discussie Stuur commentaar »

Afgelopen bijeenkomst met Ton Niessing van ChipClean was een interessante en leerzame bijeenkomst. Ton liet ons met voorbeeldfoto´s uitvoerig zien hoeveel stof zich op de sensor kan verzamelen en wat de effecten ervan zijn bij een kleiner diafragma.

Zelf je camerasensor op stof controleren, doe je als volgt:

  • Zet je camera op JPEG-opnamen
  • Kies een klein diafragma, bijvoorbeeld f22
  • Stel de focussing in op handmatig (anders blijft je scherpstelling ‘hunten’)
  • Maak een foto van een egaal (licht)blauw vlak, bijvoorbeeld een blauwe lucht
  • Bekijk die foto op stofdeeltjes in Photoshop. Deze tonen zich als grijze/zwarte puntjes, vlekjes, streepjes enz.
  • Kom je stofdeeltjes tegen, dan weet ChipClean raad!

Ik ben de volgende dag meteen om 09.00 uur aan de beurt geweest, althans mijn camera &#59;). In een kwartiertje/20 minuten was hij weer als nieuw. Dan is meteen ook het spiegelhuis, je lens, het oculair en de display grondig gereinigd. Na elke reininging volgt een opname en weer een controle, gevolgd door een eventuele aanvullende reiniging. Want door de beweging van de spiegel en de sluiter bij een volgende opname, kunnen er opnieuw stofdeeltjes vrij komen.

Na twee jaar gebruik en verschillende lenswissels is een reiniging wel aan te bevelen. Het maakt echter wel uit hoe je met je camera omgaat, met name als je een andere lens erop zet. Voor EUR 40,00 zeker de moeite waard om eens te gaan. Het is voor ons vlakbij en je kunt er op wachten.
Maak vooraf een afspraak: tel. 024 - 388 1572.
Meer info op => www.chipclean.nl

Jan

Slingstrap: je camera op je schouder dragen

Discussie 1 reactie »

Ton Niessing van Chipclean toonde ons een slingstrap: een camerariem, waarmee je de camera op je schouder draagt. Daar was veel belangstelling voor.

Zo´n soort strap is onder meer verkrijgbaar bij Photoshop Aalten. Verdere info: => http://www.fotoshopaalten.nl
Kijk onder straps/draagriem. Bij de Optech heb ik bedenkingen over de connectors: kunnen die veilig een groot gewicht aan van camera en lens en blijven zij ook na langer gebruik goed vasthouden (ik heb mijn camera liever niet op de grond liggen :oops:). Bovendien is een quick release ideaal voor dieven en zakkenrollers.

Jan

Photoshop Aalten

Discussie Stuur commentaar »

Kennen jullie Photoshop Aalten? Het is een winkel die allerlei accessoires levert voor de fotografie. Dat loopt van filters naar flitsaccessoires, macro-attributen, afstandbedieningen, statieven enz.

De prijzen zijn heel acceptabel en de kwaliteit is goed. Je kunt naar de winkel toe gaan, maar je kunt ook via internet bestellen. Mijn ervaringen daarmee zijn goed: snelle en betrouwbare levering.

Kijk maar eens op hun website: http://www.fotoshopaalten.nl/

Jan
(Nee, ik word hier zelf niet beter van…)

Onderwater fotografie

Discussie Stuur commentaar »

Het was op 3 maart jl. een geweldige avond met veel mooie foto´s. Wel van een heel ander genre dan we gewend zijn: zo vaak dompelen we ons fototoestel immers niet onder water (hooguit per ongeluk!).

Roelof Visser is niet alleen een fotograaf die registreert, maar ook zoekt naar een goede hoek en een mooie compositie. Als je nog even wilt nagenieten: ik vond (een deel van) zijn foto´s ook op Flickr. Klik maar op de foto.

Groeten,
Jan

Contact / Help. This collection ©2018 by Jan Kolner. blogging tool / blog hosting / Francois.
Design & icons by N.Design Studio. Skin by Tender Feelings / Evo Factory.