Macrofotografie: groots in het kleine

Digitale fotobewerking Stuur commentaar »

Op de tweede Doe-avond van 2015 gaven Sylvia en Jan K een interessant kijkje in de wereld van de kleine dingen.

De ‘droge’ techniek van het hoe, het wat en het waarmee wordt door Jan uit de doeken gedaan.
Sylvia geeft de inhoudelijke invulling door aan de hand van een aantal foto´s van haar te vertellen hoe zij het aanpakt en wat haar in de macrofotografie boeit. Dit laatste levert een levendig gesprek op tussen de aanwezigen en Sylvia.

De drie powerpoint-presentaties staan samen in het ZIP-bestand => Macro.zip. Dat heeft een omvang van 6,9 MB en kun je downloaden. De PDF bestanden zijn hieronder te openen/downloaden. Deze zijn echter een stuk groter.
=> Macro.pdf (18.2 MB ) - is de hoofdpresentatie
=> Macro-optiek.pdf (3.7 MB ) - beschrijft de hulpmiddelen om macro te maken
=> Macro-voorbeeld.pdf (5.3 MB ) - geeft een dieper inzicht in wat macro is.

DOE-avond: Fotobewerking

Digitale fotobewerking Stuur commentaar »

Heel veel verschillende foto-bewerkingsprogramma´s. En daarbij nog: veel verschillende niveaus van bewerking onder de leden van onze fotogroep.

Het was geen eenvoudige job voor Dennis om daar een - voor ieder interessante - DOE-avond voor te geven. Maar met zijn unieke enthousiaste aanpak slaagde hij daar ruimschoots in. We hebben genoten en allemaal wel iets opgestoken van zijn presentatie. Het aantal op hem afgevuurde vragen liet wel zien hoe betrokken we allemaal waren.

=> Klik hier voor de verdere informatie.

Zwart-Wit fotografie

Digitale fotobewerking Stuur commentaar »

Alles om ons heen is kleur. Toch begon de fotografie monochrome. En jarenlang, tot ver na de 2e wereldoorlog, werden de meeste foto´s in zwart-wit gemaakt.

Met een flitsende inleiding liepen Jos en Jan in deze DOE-avond langs de geschiedenis van de fotografie. En zij kwamen uit bij de digitale fotografie, die zich - na de zwart-wit doka van de analoge fotograaf - weer prima leent voor het omzetten van een kleurenbeeld in zwart-wit.
Daar zijn verschillende methoden voor, de een met meer mogelijkheden dan de ander. Na de pauze werden deze methoden live gepresenteerd met de beamer.

Klik –> hier voor hun presentatie,

Video/Dia-serie maken

Digitale fotobewerking Stuur commentaar »

Henk heeft op deze Doe-avond uitleg gegeven over het maken van een Video/Slideshow/Dia-serie die je op een TV kunt laten zien. Dat kan via een DVD, die je ervan hebt gebrand of via een USB-stick waarop het bestand is gezet. Het geheel is voorzien van een geluidsspoor, waar je gelijkertijd muziek van een MP3 kunt afspelen.

In => bijgaande tekst worden de belangrijkste handelingen op de rij gezet. Het daarbij gebruikte programma is Pinnacle Studio. Andere programma´s (bijvoorbeeld van Nero) werken overeenkomstig. En op de Windows PC is meestal MovieMaker aanwezig. Dit programma is iets meer basic maar evengoed bruikbaar.

DOE-avond: TableTop

Digitale fotobewerking Stuur commentaar »

Mensen met opzet op het verkeerde been zetten. Door kleine zaken van zo dichtbij te fotograferen, dat het een wereld op zich wordt.

Henk gaf op onze 6e DOE-avond een flitsende presentatie over TableTop. Daaraan ging een hele zoektocht op onder meer Internet aan vooraf. Bijgaand vind je zijn => presentatie in een Pdf-bestand terug (8,7 Mb).

Het downloaden kost enige tijd, maar dan heb je ook wat!

DOE-avond: Panoramafoto´s

Digitale fotobewerking Stuur commentaar »

Panoramafotografie… Wat komt er bij kijken? Hoe doe je dat?

Met een flitsend verhaal gaf Hans vN een inkijkje in de hoe en wat´s van panorama´s. Niet alleen de verwerking van foto´s tot een panoramageheel kwam aan bod, maar ook wat dieper technisch inzicht over soorten panorama´s, verschillende soorten lenzen, blikveld van man en vrouw, enz. enz.
Tot slot werd met gebruikmaking van Photoshop een echte pano gemaakt.

De presentatie van Hans vind je => hier (7 Mb).

Peter van Tuyl: Fotografische fragmenten

Fototechniek, Informatie Stuur commentaar »

Peter van Tuyl, die we binnenkort ontmoeten als presentator van zijn werk in onze fotogroep, heeft in 2010 een e-book uitgegeven, dat gratis kan worden gedownload.
In dit boek komen verschillende onderwerpen van de fotografie op een professionele wijze aan bod. Daarbij ligt de nadruk op de beeldtaal van de fotografie. Op een interessante wijze wordt daarbij langs verschillende onderwerpen gelopen.
Voor het oefenen heeft hij verschillende opdrachten in het boek opgenomen.

Je kunt dit boek => HIER downloaden.
Het is door de opgenomen foto´s een flink bestand van 5,28 Mb.

HDR fotografie

Digitale fotobewerking Stuur commentaar »


Het maken van HDR-foto´s is helemaal van deze tijd. Met een set van 3 of 5 foto´s in een belichtingstrapje worden de contrasten binnen de registreerbare range gebracht in 1 samengestelde foto. Wat er dan precies gebeurt werd door Jan in de 4e DOE-avond uit de doeken gedaan.

In => bijgaande presentatie is het nog eens na te lezen.
Wat de instellingen van Photomatix betekenen kun je => hier lezen.

Contact / Help. This collection ©2018 by Jan Kolner. blogging tool / blog hosting / Francois.
Design & icons by N.Design Studio. Skin by Tender Feelings / Evo Factory.